Gulasj med kjøttdeig

400 g kjøttdeig
2 ss olje til steking
2 løk
4 fedd hvitløk
1 rød chili
1 glass tomatpuré à 180g
4 ts paprikapulver
8 små poteter
2 røde paprika 
1/2 brokkoli
2 gulrøtter
1 1/2 l vann
3 kjøttbuljongterninger
2 ts karve frø
2 ts salt
1 ts pepper

Skrell og kutt opp poteter, gulrøtter, brokkoli, paprika og løk i små biter. Finhakk hvitløk og chili.

Varm olje i en kjele og stek kjøttdeig. Legg det over på en tallerken.

Fres løk, chili og hvitløk i en kjele til løken er myk og blank.

Rør inn tomatpuré, karve og paprikapulver.

Tilsett potet, paprika, gulrøtter, brokkoli, vann og buljong. Kok opp og senk varmen.

Bland inn den ferdigstekte kjøttdeigen.

La gryten småkoke i ca. 20 minutter til potetene godt kokt.

Smak til med salt og pepper.

Biryani med lammekjøttdeig

4 ss olivenolje
1 stor løk
4 fedd hvitløk
1/2 rød chili
2 ss finhakket frisk ingefær
2 ts spisskummen
2 ts malt koriander
1 ts gurkemeie
1/4 ts kanel
400 g kjøttdeig av lam
1 boks kikerter (uten kraft)
1/2 sitron (saft av)
smak til med salt og pepper og Sriracha saus

Finhakk løk, hvitløk, chili og ingefær og fres dette blankt i en jerngryte med oljen. Dytt til side og stek kjøttdeig. Bland alt sammen og tilsett sitronsaft, krydder og kikerter. Stek i 5 minutter.

Retten lages vanligvis med ris, som her er det byttet ut med ovnsbakt blomkål for lavkarbo versjon.

Fjern frø og hinner fra chili for en mildere smak.

Torsk i form

4 benfrie torskefileter
4 stk asparges
12 stk cherrytomat
4 fedd hvitløk i skiver
2 stk sjarlottløk
1 stk vårløk
4 ss olivenolje
1 cm chili
1 ts timian tørket
1 ts salt 
0,5 ts pepper
1 ts paprika pulver
0,5 sitron 

Legg fisken i Airfryer gjerne i ildfast form. Strø over salt og pepper.
Del tomater og asparges i to. Skjær vårløk, chili, hvitløk og sjarlottløk i skiver.

Legg grønnsakene over og rundt fisken. Hell over olivenolje og strø timian,
paprikakrydder og sitronsaft over det hele.

Bakes i 20 min i 190 gr i Airfryer om fisk er frossen og poteter legges i.

Potetbåter
10 mandelpoteter 
2 ss olje
1 ts paprikakrydder 
1 ts salt

Potetbåter som er blandet med olje, paprika krydder og salt,
kan legges i Airfryer ved siden formen med fisk og grønnsaker.

Steketid 15-20 min avhenger av om fisken er frossen eller fersk.
Snu fisk og rør i grønnsaker halvveis av tiden.

Kan også bruke vanlig stekovn.

Server gjerne med Aioli og potetbåter

Elghakk

500 g elgkjøttdeig
1 stk. løk
1 ts salt
0,5 ts pepper
2 ss smør
6 poteter
3 gulrøtter
4 dl utblandet kjøttbuljong eller kraft
1 laurbærblad
1 ts tørket timian

Hakk opp løken og stek sammen med elgkjøttet i en jerngryte. Ta i salt og pepper. Stek det gyllent.

Skrell poteter og gulrøtter i terninger. Bland inn grønnsakene i gryta, og hell på buljong.

Ta i laurbærblad og timian. La det hele trekke til potetene  er møre.

Jevn ut med 1ss maisenna om sausen blir tynn.

Serveres gjerne med flatbrød og tyttebærsyltetøy

Fisk bakt  i airfryer

Bakes i aliminiumsfolie
4 stk fiskefilet a 150 gram (laks eller torsk)
1/2 sitron 
8 stk cherry tomat
4 små sjarlottløk
4 fedd hvitløk
1 cm chili
1 stilk selleri

Til hver fiskepakke
1 fiskefilet
2 ss smør
2 ts sitronsaft
0.5 ts salt
0.5 ts pepper

Serveres ved siden av fisk
8 poteter
2 gulrøtter
1/2 agurk
2 avocado

Skjær poteter i båter, hell over 2 ss olje, 1 ts salt, 1 ts paprikapulver legg i airfryer.
Bak potetene på 195 gr i 15 min.

Riv av fire firkanter aluminiumsfolie passende til å pakke inn 4 biter fisk. Legg en bit fisk på hver.

Fordel grønnsakene og 2 ss smør til hver, og krydre med 1/2 ts maldonsalt salt, 1/2 ts pepper og 2 ts sitronsaft. Brett folien sammen og la skjøten vende opp. Legg pakken fisk og grønnsaker i airfryer på rist over potetbåtene. Stek videre i airfryer på 180 gr i 15 min. Sjekk om fisken er ferdig før servering.

Rasp gjerne 2 stk gulrot, 1/2 agurk i skiver, 2 avocado og server ved siden av fisken sammen med potetbåtene. Server gjerne med aioli og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Ribbe

Ribbe
salt og pepper

1 løk
1 purre
2 sjalottløk
2 stilker selleri
4 fedd hvitløk
2 laubærblader
2 gulrøtter
3 epler 
1 pose svisker

0,5 l øl
0,5 l vann

22.12 Rute opp svoren, og gni inn ribbe med salt og pepper på over og underside. Ca 2 ss salt og 2 ts pepper på hver side. La ligge å tildekket i kjøleskap.

24.12. Ta ut ribbe av kjøleskap kl 11. Kutt opp grønnsaker og legg grønnsakene i langpanne. Legg ribbe over grønnsakene med svorsiden opp. Hell vann og øl over ribbe. Sett 4 små kaffekopper i hvert hjørne for å bygge opp og legg aliminumsfolie over slik at det blir tett og den ikke kommer i kontakt med ribba. 

La ribbe dampe i 45 min på varmluft 240 gr

Ta ut ribbe og sil fra kraft i en kjele som skal brukes i saus. Pass på å rute opp svoren så den spriker. Hell på 5 dl vann over grønnsakene igjen. 

Sett ovnen på 95 gr. Sett inn ribbe med svorsiden opp (nå uten folie og kaffekopper). Ta ut ribbe når det er 1 time til servering. Sett opp ovnen til 250 gr. Sett inn steketermometer. Sjekk at temp er 75-85 gr for å være sikker på at fettet smelter. La stå ca 30 min til svoren er sprø. Pass på hele tiden slik at svoren ikke blir brent.

Saus

1 liter ribbekraft (fra dampingen)
4 ss smør
4 ss hvetemel
1 ss Soyasaus
1 ts Worchestersauce
1 ss grov sennep
1 ss tyttebærsyltetøy

Worcestershire saus

1 ss ketchup
1 ss hvitvins eddik 
½ ss soya saus
1 ts sriracha saus

Serveres gjerne med julepølse og medisterkaker. Poteter, surkål, rødkål, rosenkål, brokkoli, gulrøtter, sylteagurk og rødbeter er godt tilbehør.

Kalkun

Kalkun

Til pensling

100 g smør
1 1/2 ts salt
1 1/2 ts pepper

Pensle kalkun på utside og innside med smeltet smør blandet med pepper og salt.

Til formen og stuffing
3 stk epler
4 sjalottløk 
8 svisker
2 stk gulrøtter
2 stenger selleri
2 stk laurbærblader
2 dl hvitvin eller eplejuice
7 dl vann

Fyll oppkuttede grønnsaker og frukt til stuffing 3/4 fullt i hulrom av kalkunen. Knyt sammen ben med bomullstråd. Legg resten av grønnsaker i formen. Fyll på hvitvin og vann i formen.

Sett inn i ovnen 160 gr og stek i 30/40 min pr kilo kalkun, dvs 6 kg kalkun ca 3 timer. Øse over kalkunen med kraft fra formen under hele steketiden. Jeg gjorde det hver 30 min. Kalkunen er ferdig når det pipler klar vaske når man sjekker med kniv ved innside lår eller steketermometer viser 70 gr, ta ut kalkunen og la hvile 30 min før skjærer i den. Sil fra kraft i formen og bruk i saus. Det skal bli ca 1 l.

Kalkunsaus
4 ss smør
4 ss hvetemel
1 l kalkunkraft
2 ss soyasaus
1 ts worcestersaus
1 ts grov sennep
1 ts salt
1/2 ts pepper



Waldorfsalat
1 1/2 dl fløte
1 1/2 dl majones
1/4 sitron (saften av)
1/2 boks ananas i biter (uten kraft)
50 g valnøtter hakket opp
3 epler skrellet og i biter
100 g blå druer delt i to
2 stilker selleri i biter

Pisk fløte til krem. Bland i majones og det andre nevnt over.

Andebryst med appelsinsaus

2  andebryst
1 ts salt
2 dl kyllingkraft
1 dl appelsinjuice 
2 ss balsamicoeddik
2 ss smør i saus rett før servering

Rut opp skinnet på andebrystene. Husk å ikke skjære ned i kjøttet.

Gni brystene i olivenolje, salt, pepper. Fres et par minutter på hver side i en stekepanne med smør. Bruk kraft fra steking i panne og Airfryer til å lage saus. Jevne ut saus Maisenna.

Stek i Airfryer på 200°C i 15 minutter.

La brystene hvile i 10 minutter før de skjæres opp i skiver.

Server med tilbehør etter ønske. På bildet er det and med potetbåter, raspede gulrøtter og syltet rødløk.

Stekt ris

5 dl ferdigkokt ris
2 kyllingfileter 
4 egg
1 løk
2 1/2 dl frossen amerikansk blanding
2 stilker selleri
1/2 chili
2 fedd hvitløk

1/2 sitron
4 ss soyasaus
2 ss olje. 

Knekk egg i en skål og visp lett sammen. Stek i en panne med litt olje slik som eggerøre. Legg til side.

Skjær kylling i skiver og stek til kjøttet er gjennomstekt. Legg til side.

Finhakk løk, hvitløk, selleri og chili. Stek i panne til løk er gylden. Ta i amerikansk blanding.

Tilsett ris, egg og kylling, og bland alt godt sammen.

Bland inn soyasaus og olje, og la det surre i 5 minutter. Smak til med sitronsaft og soyasaus.