Ribbe

Ribbe
salt og pepper

1 løk
1 purre
2 sjalottløk
2 stilker selleri
4 fedd hvitløk
2 laubærblader
2 gulrøtter
3 epler 
1 pose svisker

0,5 l øl
0,5 l vann

22.12 Rute opp svoren, og gni inn ribbe med salt og pepper på over og underside. Ca 2 ss salt og 2 ts pepper på hver side. La ligge å tildekket i kjøleskap.

24.12. Ta ut ribbe av kjøleskap kl 11. Kutt opp grønnsaker og legg grønnsakene i langpanne. Legg ribbe over grønnsakene med svorsiden opp. Hell vann og øl over ribbe. Sett 4 små kaffekopper i hvert hjørne for å bygge opp og legg aliminumsfolie over slik at det blir tett og den ikke kommer i kontakt med ribba. 

La ribbe dampe i 45 min på varmluft 240 gr

Ta ut ribbe og sil fra kraft i en kjele som skal brukes i saus. Pass på å rute opp svoren så den spriker. Hell på 5 dl vann over grønnsakene igjen. 

Sett ovnen på 95 gr. Sett inn ribbe med svorsiden opp (nå uten folie og kaffekopper). Ta ut ribbe når det er 1 time til servering. Sett opp ovnen til 250 gr. Sett inn steketermometer. Sjekk at temp er 75-85 gr for å være sikker på at fettet smelter. La stå ca 30 min til svoren er sprø. Pass på hele tiden slik at svoren ikke blir brent.

Saus

1 liter ribbekraft (fra dampingen)
4 ss smør
4 ss hvetemel
1 ss Soyasaus
1 ts Worchestersauce
1 ss grov sennep
1 ss tyttebærsyltetøy

Worcestershire saus

1 ss ketchup
1 ss hvitvins eddik 
½ ss soya saus
1 ts sriracha saus

Serveres gjerne med julepølse og medisterkaker. Poteter, surkål, rødkål, rosenkål, brokkoli, gulrøtter, sylteagurk og rødbeter er godt tilbehør.