Kalkun

Kalkun

Til pensling

100 g smør
1 1/2 ts salt
1 1/2 ts pepper

Pensle kalkun på utside og innside med smeltet smør blandet med pepper og salt.

Til formen og stuffing
3 stk epler
4 sjalottløk 
8 svisker
2 stk gulrøtter
2 stenger selleri
2 stk laurbærblader
2 dl hvitvin eller eplejuice
7 dl vann

Fyll oppkuttede grønnsaker og frukt til stuffing 3/4 fullt i hulrom av kalkunen. Knyt sammen ben med bomullstråd. Legg resten av grønnsaker i formen. Fyll på hvitvin og vann i formen.

Sett inn i ovnen 160 gr og stek i 30/40 min pr kilo kalkun, dvs 6 kg kalkun ca 3 timer. Øse over kalkunen med kraft fra formen under hele steketiden. Jeg gjorde det hver 30 min. Kalkunen er ferdig når det pipler klar vaske når man sjekker med kniv ved innside lår eller steketermometer viser 70 gr, ta ut kalkunen og la hvile 30 min før skjærer i den. Sil fra kraft i formen og bruk i saus. Det skal bli ca 1 l.

Kalkunsaus
4 ss smør
4 ss hvetemel
1 l kalkunkraft
2 ss soyasaus
1 ts worcestersaus
1 ts grov sennep
1 ts salt
1/2 ts pepper



Waldorfsalat
1 1/2 dl fløte
1 1/2 dl majones
1/4 sitron (saften av)
1/2 boks ananas i biter (uten kraft)
50 g valnøtter hakket opp
3 epler skrellet og i biter
100 g blå druer delt i to
2 stilker selleri i biter

Pisk fløte til krem. Bland i majones og det andre nevnt over.